Press "Enter" to skip to content

5 дестинации, които си заслужава да посетите

Днес ще ви представим 5 екзотични и не толкова популярни дестинации, които си заслужава да посетите в края на тази година и началото на 2017-та. Не очаквайте да видите комерсиални места за почивка като Рим, Париж или Лондон. Това са по-скоро дестинации за хора предпочитащи да избягат от шумната тълпа и комерсиалните места за туризъм и почивка.

Екзотична почивка извън България

Милано, Италия

Милан е вторият по големина град в Италия и столицата на Ломбардия. Централната част на градът има население, което наброява около 1.35 милиона, докато крайградската зона е на 5-то място по големина в ЕС и най-големият регион в Италия с население от около около 5,2 милиона.

Милан е основният промишлен, търговски и финансов център на Италия и един от водещите световни градове. Неговият бизнес район е домакин на италианската фондова борса и централата на най-големите национални банки и компании. Градът е основен епицентър на световната мода и дизайн, както и финансови капитали. Благодарение на неговите важни музеи, театри и забележителности (включително катедралата в Милано, четвъртият по големина катедрала в света, и Санта Мария деле Грацие, украсена с Леонардо да Винчи картини) Милано привлича повече от два милиона посетители годишно. В него се намират множество културни институции и университети. Градът е известен и в продължение на няколко международни събития и панаири, включително Милано Седмица на модата и панаир на Милано мебели.

Регистан, Узбекистан

Регистан е бил сърцето на древния град Самарканд на династията Timurid, сега в Узбекистан.
Регистан е бил публично място, където хората са се събирали, за да чуят кралски прокламации, предвестник на новините известявани от шума на огромни медни тръби, и място за публични екзекуции. Той е ограден от три медресета /ислямски училища/, отличаващи се с характерна ислямска архитектура и стил. Трите медресета на Регистан са на Улуг Бег Madrasah, Tilya-Кори Madrasah и Шер-Дор Madrasah.

Ниагарският водопад

Ниагарският водопад е общото наименование за три водопада, които са на международната граница между канадската провинция Онтарио и щата Ню Йорк в САЩ. Те образуват южния край на Ниагарското дефиле. Разположен на брега на река Ниагара, която минава през езерото Ери в езерото Онтарио, комплекса от водопди образува най-високата скорост на потока на всеки водопад в света, с денивелация от над 50 m. Horseshoe Falls е най-мощният водопад в Северна Америка, измерен посредством вертикална височина, а също и дебита на водата. Водопадите се намират на 27 км на север-северозапад от Бъфало, Ню Йорк и 121 км юг-югоизток от Торонто, между побратимени градове на Ниагара Фолс, Онтарио, и Ниагара Фолс, Ню Йорк.

Керала, Индия

Керала е щат, разположен в югозападния регион на Индия на брега Малабар. Щатът е сравнително нов и е създаден на 1 ноември 1956 г. по Закона за членките Реорганизация. Направено е чрез комбиниране на няколко различни малаялам-говорящи региони. Керала има над 38 863 кв. км, с население от 33,387,677 души и граничи с Карнатака на север и на североизток, Тамил Наду на изток и на юг, и остров Лакадиви на запад. Thiruvananthapuram е столицата на щата сред 14-те области. Други големи градове включват Кочи, Kozhikode, Kollam и Thrissur.
Производство на пипер и естествен каучук представляват важна част от общата национална продукция. В селскостопанския сектор, кокосов орех, чай, кафе, кашу, подправки са важни за икономиката на региона. Kerala е важна туристическа дестинация, като най-привлекателни за туристите са известните блата Kerala backwaters, плажовете, аюрведа туризма, както и тропическа зеленина сред основните атракции.

Какорток /Qaqortoq/, Гренландия

Какорток, с по-рано име Julianehåb, е град в общината Kujalleq в южната част на Гренландия. Това е най-гъсто населеният град в южната част на Гренландия и на четвъртия по големина град на острова.