Press "Enter" to skip to content

Струва ли си да купим авточасти втора употреба

Дори и изрядният и нов автомобил не е застрахован от повреда. Какво тогава да кажем за тези 80% движещи се по пътищата автомобили, които са на възраст над 10 години, внос от Европа. Личният автопарк на българите е достатъчно амортизиран, а като добавим към това и резервните части, които не винаги са с ясен произход и качество, картинката става съвсем цветна. А по закона на Мърфи, обикновено повредата се случва в най-неудобния и най-неподходящия момент. Загубата на време, нерви и средства е достатъчно голяма, защото вече дотолкова много сме свикнали да разчитаме на личните си коли, че не можем да си представим живота без тях. И така, когато белята стане, започва търсенето на повредените авточасти, компоненти или цели агрегати.

Новите авто компоненти и части се предлагат на доста солени цени и обикновено човек веднага се разколебава, като научи колко надълбоко в джоба ще е необходимо да се бръкне. Сроковете за доставка също не са от най-кратките, особено, ако ще поръчвате маркови авточасти от чужбина.

Разбира се, винаги можете да се огледате за авточасти втора употреба, което е едно наистина много практично решение. В България има предостатъчно платформи, които се занимават с продажба на авточасти втора ръка и няма да е трудно да се възползвате от техните услуги.

Там вече ползваните части са подредени толкова добре, колкото и в борсите за нови и ще можете лесно да се ориентирате какво ви е необходимо според марката и модела на колата. А разбира се и според вашия бюджет, понеже марковите употребявани авточасти имат своята стойност и пазарна оценка.

Интересното е, че цените на авточасти втора употреба и тези, на новите се различават коренно и първите понякога може да се окажат в пъти по-ниски. Това е добре дошло за всеки, като се има предвид, че икономиката и заплатите в България не могат да се сравняват с тези в другите европейски страни. Затова автоморгите са един много приемлив и понякога направо спасителен вариант.

Разбира се, тук също дебнат опасности, особено, ако предварително не си направите труда да проучите малко пазара. Хубаво е да заложите на препоръчани търговци, които се славят с добро реноме и се занимават отдавна с тази дейност. Добре е също да се договорите и за евентуално връщане на взетата употребявана част, като застраховка, ако се окаже на по-късен етап, че няма да ви свърши работа.

Цени на авточасти втора ръка

Освен по-добрата цена има и друг бенефит от покупката на авточасти втора употреба. Това е факта, че те са свалени от излезли в движение автомобили от същата марка, модел и година на производство като вашата кола. Това в повечето случаи гарантира, че тази част или компонент е маркова, оригинална и напълно съвместима с вашето МПС. Не точно така седят нещата, когато купувате нови части, понеже на пазара се предлагат десетки възможности от различни производители – китайски, турски, европейски. Всичките обещават качество и съвместимост, но понякога качеството е далече от оригиналните части втора употреба.

И независимо, колко е скъп вашия автомобил или коя е годината на производство, при нужда винаги може да потърсите употребявани авточасти.

В заключение ще кажем, че благодарение на много сайтове, предлагащи втора употреба авточасти може бързо и лесно да се сдобиете с нужната от вас резервна част. Поръчката от такива места е лесна и бърза, като доставката с куриер става до броени дни. Така без много трудности може да се сдобиете с нужната употребявана оригинална авточаст.