Press "Enter" to skip to content

Рио де Жанейро – дестинация, която трябва да посетя

Рио де Жанейро – пъстрият град, който не спи

Самба, карнавал, слънце, плажове, футбол – безспорно това са нещата, които неминуемо изникват в съзнанието на всеки човек, когато чуе Рио де Жанейро. Градът, чието сърце бие под ритъма на постоянно кипящ живот. Градът, превърнал се в мечта за милиони хора по целия свят!

История на града

Разположеният в източна Бразилия град, съдържа в себе си невероятно историческо наследство. Рио де Жанейро е открит от португалските конкистадори през далечната 1502 година. Европейските нашественици се превръщат и в своеобразни кръстници на града, назовавайки го със запазилото се и до днес име – Рио де Жанейро, което в превод от португалски означава „Януарска река”. Продължилото векове португалско владичество е оставило множество следи в града, които могат да бъдат видени и сега, десетилетия след извоюването на независимостта. При разходка из улиците на града ще станете свидетели на множество сгради, построени в характерните европейски архитектурни стилове.

Съвременният Рио – „Туптящото сърце на Латинска Америка”

Рио Де Жанейро - столицата на Бразилия

Това, което прави Рио толкова мечтана дестинация, е по скоро неговата многоликост и разнообразие. Разположен на Атлантическия океан, географски градът се разделя на три части: “Zona Sul” – южната част; “Zona Norte” – северната част; “Zona Oeste” – западната част. Интересен е фактът, че всяка една от тези части е корено различна от останалите две.

Южната част на Рио де Жанейро е популярна най-вече със световно известните плажове Копакабана, Ипанема и Леме, които са мечтано място за почивка за множество туристи от цял свят. Това е и най-богатият регион на града, което е напълно оправдано с оглед на факта, че туризмът и хотелиерството се развиват изключително успешно.

В северната част на града са ситуирани жилищни комплекси, частни сгради и институции, както и представителства на местната управа. В тази индустриална част на Рио кипи монотонният „бизнес живот”, характерен за всички големи градове по света.

Като тотален контраст на тези два региона се явява западната част на града, която обхваща регион, наситен с тропически гори.

Като прибавим към тези три различни пейзажа и фактът, че населението на Рио де Жанейро наброява зашеметяващите 12 милиона души, спокойно можем да кажем, че това е един от най–пъстрите космополитни градове в целия свят. Почитателите на спорта, които следяха с интерес Олимпийските игри в Рио през 2016 год. станаха свидетели и на много нелицеприятни кадри, в които се виждаше крайна мизерия, боклуци, ежедневни кражби, безработица и т.н. Но това винаги са съпътстващите минуси на всеки голям мегаполис като Рио де Жанейро, без които не може за съжаление. И въпреки всичко Рио си остава невероятна и екзотична дестинация за пътешествие и почивка.

Без съмнение Рио де Жанейро трябва да намери място в списъка „Дестинации, които трябва да посетя” на всеки уважаващ себе си пътешественик или любител на почивките извън България.

Автор: Кристиан Петров