Дилема: детски таблет или Intel Classmate PC

Нашето малко момче неусетно порасна и решихме да му направим интересен, забавен и най-вече полезен подарък за първия учебен ден. Обиколихме почти всички магазини, консултирахме се с приятели, разгледахме повечето онлайн магазини за детски стоки и забавления и дори разгледахме технологичните играчки в магазина на Imaginarium. Възрастта от 7 години предполага вече към по-сериозни и смислени занимания и по тази причина решихме да се насочим към покупка на детски таблет или ноутбук.

ученически таблет intel classmate pc

Разгледахме доста предложения но повечето които видяхме ни се сториха прекалено детски, прекалено китайски, прекалено скъпи, някой нямаха стилус, на други батерията беше прекалено слаба или просто таблета не изглеждаше достатъчно надежден за едно 6-7 годишно дете. Имаше момент, когато дори бяхме решили да купим евтин Android таблет на някоя от по-известните китайски марки като Lenovo, Prestigio, Acer или Diva и българския RevoPad T882. Идеята беше да се вмъкнем в бюджет от 150 лв и да не съжаляваме, ако след година му омръзне или го повреди по невнимание. За наше съжаление изборът на детски таблет се оказа нелека задача. В този бюджет се оказа, че трудно ще намерим балансирано решение и трябваше или да се насочим към таблет втора употреба или нещо друго.

Идеята за втора употреба техника не ми е толкова чужда, но в случая нямах толкова време да обикалям и да търся и второ ме притесняваше доста състоянието на батерията на използвания продукт.

Точно тогава жена ми попадна на информацията за един много интересен конвертируем нетбук от Intel. Става въпрос за хибридно устройство нетбук, който може да се ползва и като мега компактен лаптоп и като таблет. Идеята за 2-в-1 лаптоп още повече ми допадна, а като видях въпросния Intel Classmate PC почти реших че ще го купим. Най-важното от всичко бе, че това не е комерсиален Android таблет, на който малкия ще може да безразборно да инсталира игри и приложения. Classmate PC е създаден с идеята децата да се обучават, творят и да се развиват като междувременно се приучават да използват мобилни устройства като лаптопи, нетбуци и таблети.

детски таблет за ученици от Intel classmate pc

Ето и кратко ревю на хибридното устройство Classmate PC от Intel

Епохата, в която преносимите компютри бяха много по-скъпи от десктоп компютрите отдавна отмина и постоянно се появяват все повече модели, на изключителни цени. Подобен е случая и с продукта, създаден от Intel, на който спираме вниманието си днес.

Компанията предлага на потребителите една нова възможност за мобилна работа, която освен с удобство, се характеризира и със стил. Моделът представлява един наистина интересен нетбук, който може да се използва във всякакви условия и по различен начин. Казахме нетбук, но на практика това е конвертируемо устройство от тип 2-в-1 лаптоп и таблет.

Външен вид

Разбираемо е, че за образователни цели и за адекватното съотношение между цена и качество, трябва да се направят много компромиси, затова и не бива да се очакват някакви чудеса от този модел. В случая за създаването му е използвана матова бяла пластмаса, върху която не остават отпечатъци от пръсти. Един много полезен за потребителите елемент е дръжката в горната част, благодарение на която е възможно удобното пренася не на модела.

На предната част на панела има три индикатора – за работата, батерията и безжичната връзка. На задната част се вижда решетката на батерията. В единия ъгъл на корпуса се вижда и мястото за поставяне на стилуса, с който се управлява сензорния екран. в лявата странична част на корпуса има порт VGA за включване на външен монитор, вертикално ориентиран порт USB (2.0), слот за карта SD/SDHC и копче за включване. В противоположната част има интерфейс RJ-45, USB порт, вентилационни решетки и два аудио интерфейса.

Екран

Нетбукът има диагонал на дисплея 8.9 инча и разделителна способност 1024х600 пиксела. Матовият екран позволява избягването на следи от пръсти и отблясъци, което е ергономично обосновано. Над екрана е разположена 1.3-мегапикселовата уеб камера, която е с отлично качество на работа. В ляво от дисплея има 6 индикатора и копче за бърз достъп до приложенията.

Копчетата на клавиатурата са малки, но с времето с тях се свиква. Освен това трябва да се има предвид, че нетбукът който се трансформира в таблет е създаден за използване от ученици. Бутоните са тъмно-сиви, а разстоянието между тях е комфортно.

Тъчпад

Моделът има достатъчно лесен за работа тъчпад от Synaptics. Той не е мултисензорен, а от предимствата му може да се отбележи само вертикалната част в дясно, изпълняваща ролята на скрол. Стилусът максимално улеснява потребителя и както вече стана ясно, за него има специално място за поставяне.

Работа

Моделът работи доста бързо, а включването му отнема 30-40 секунди.

Със сигурност трябва да се отбележи поддръжката на ръкописно въвеждане. Достъпни са четири начина на въвеждане- със стандартната клавиатура, с екранната, разпознаване на ръкописен текст и надписване непосредствено на дисплея. Има и математически знаци и панел Intel Quick Launcher за бързо включване на екрана.

Всичко за детския таблет за ученици Classmate PC от Intel може да научите на официалната страница на продукта тук: http://www.intel.com/content/www/us/en/education-solutions/classmatepc-convertible.html

Приложения

– Evernote е полезна програма за съхраняване на различна информация.
– Използва се и Intel Network Manager (Easy Lan), профил за енергоснабдяване Intel Power Manager, Intel Quick Controller за бързо променяне на силата на звука и яркостта на картината.
– Intel Education Administrator USB Generation Tool е програма, която позволява създаването на бекъп.
– За работа с камерата е предвидена програмата ArcSoft WebCam Companion
– ArtRage2 редакторът е предназначен най-вече за рисуване, отколкото за редактиране на снимките.

Нетбукът работи с процесор Intel Atom 270 с тактова честота 1.6 GHz. Има 16 GB памет, а за графиката отговаря модулът Intel 945GME с 8 МВ памет.
Разгледаният модел се отличава от останалите, представени на пазара с удобството на използване и функционалните възможности, които ще улеснят работата максимално.

Малко по-късно се появи и ъпгрейдвана модификация със Celeron процесор, която поддържаше и Windows 8 и 8.1. По тази логика би трябвало да има възможност за инсталиране и на Windows 10, но това е само мое предположение. Ако това е вярно то този привидно детски таблет може да се ползва и за доста сериозни занимания и натоварвания, стига хардуерът да издържи.

детски таблет от Intel

Цена на Classmate PC

В самото начало от Интел обявиха, че хибридния таблет за ученици Classmate PC няма да се продава свободно на пазара (затова естествено и няма пазарна цена). За да се сдобиете с него трябваше да се кандидатства по програмата Intel Learning Series – инициатива, която интегрира хардуер, софтуер и услуги, проектирани специално за образованието. Intel Learning Series подкрепя IT компании, които подобряват продукти, като правят иновации около примерния дизайн на Classmate PC, за да усъвършенстват и подобрят работата на учениците с технологиите.

В последствие нетбукът започна да се продава официално със стартова цена около $450. Естествено при официалното представяне на таблета в края на 2011 година тази цена е била резонна, но ние се сдобихме с Intel Classmate PC като втора ръка таблет и заплатихме по-малко от 70 лв, което направи покупката на този детски таблет много изгодна и най-вече полезна за нашия ученик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.