Press "Enter" to skip to content

Деветашката пещера отблизо

В България има много пещери и Деветашката пещера се класира за една от най-големите. Намира се 15 километра североизточно от Ловеч и на 7 км от Летница. За да стигнете до пещерата ще трябва да вървите по пътека, която е дълга над километър. Размерите на пещерата са — дължина от 2442 м., площ от 20 400 кв. м. и височина 60 м. Пещерата е „открита“ през 1921 година.

Любопитно за Деветашката пещера

Още в първите си 40 м., пещерата има какво да ви покаже. Просторна и добре осветена зала с площ 2400 кв. м. изпълнена с красиви сталактити и причудливи сталагмити. В Деветашката пещера естествено има и открития. В зала в пещерата, която носи името „Олтара“, са открити при разкопки най-интересните останки от неолита по българските земи. Пещерата вероятно е образувана преди много повече години и за времето на нейното съществуване е имала изключително много обитатели. Намерени са древни останки от живот още от старокаменната епоха или приблизително 70 000 години преди Христа. Пещерата е била обитавана пълноценно и през бронзовата, жеязната и римскта епохи, като за това свидетелстват много останки и намерени при разкопки древни сечива и вещи.

В Деветашката пещера все още има обитатели. Заради размножителния период всяка година на бозайниците през юни и юли пещерата напълно се затваря за посещение. Там се намират 12 вида, като някои от тях са защитени, а смок мишкарят е защитен и в Червената книга на България. Костенурки, жаби, змии, птици, бозайници и естествено, характерните за всяка пещера – прилепи.

Хората от близките околности наричат пещерата „Окната“, заради седемте големи отвора.

При археологически разкопки от Професор Златозар Боев, са намерени костни останки на 136 вида птици. Това нарежда Деветашката пещера на първо място сред палеоотнитологичните находища на България. Както ви казахме и по-горе за всичките години на съществуване, пещерата може да крие още по-любопитни тайни.

Любопитен факт е че в миналото пещерата е била използвана и за други цели, а дори и в миналите няколко години. Използвана за държавен резерв на храни през 50-те години на XX век. Малко по-късно се превръща в засекретен военен обект за съхранение на петрол, а през 2015 година в нея са снимани и няколко големи филмови прожекции, които доведоха от Холивуд някои от най-големите актьори в киното – Шварценегер, Брус Уилис и още много. Естествено, че природозащитниците протестираха за безпокойствието на животинските видове в пещерата.

Заради голямото многообразие от животински видове и най-вече прилепи Деветашката пещера е значим обект от списъка на EuroBats – споразумение за опазване на видовете европейски прилепи.

Разходка до Деветашката пещера

Ако сте любители на пещерите и решите да посетите то трябва да знаете, че има няколко периода, в които част от нея е затворена за посетители:
– водната галерия се затваря за посетители в периода 1 ноември – 1 април
– сухата галерия – в периода 25 май – 31 юли.
Със заповед на Министъра на околната среда и водите е въведен пропускателен режим в тези галерии заради размножителния период на населяващите пещерата бозайници.
Светлата част на пещерата е отворена за посетители целогодишно.

Как да намерите пещерата: Близо до село Деветаки на десния бряг на река Осъм (има табели) и на 16 км. северно от Ловеч. Работно време: 24 часа, без прекъсване. Вход: 3 лв. (учащи и пенсионери – 2 лв.), пакетен билет за семейство с деца от 7 до 18 г. – 6 лв.