Класически избор на златни бижута

Във всяко кътче на света могат да се видят както мъже, така жени със златни игли, златни пръстени и други златни бижута. Това е един от благородните метали, които вероятно никога няма да излязат от мода. Сватбените златни халки са класически бижута и са неподвластни на времето. Златните бижута са толкова популярни, защото не потъмняват, не се цапат, не причинява алергични реакции и могат да бъдат изключително издръжливи.

златни бижута

Златните бижута могат да бъдат оформени в различни фигури и профили, от златен кръст с фино синджирче, до дебел златен часовник. Златните бижута, като пръстени, например, обикновено имат маркировка, която показва карата на метала. Това показва колко чисто е златото в бижуто.

Висшата каратова златна бижутерия в Съединените щати, има по-висок процент злато в сплавта.
Единствените чисти бижута са с 24-каратово чисто злато.

18 каратовите златни бижута съдържат 18 части злато и 6 части друг метал. 14к златни бижута ще имат 14 части злато и 10 части от друг метал. Най-малко каратовите златни бижута, които обикновено се намират в магазина, са 10k, а това е минималният размер на карата, които могат да се считат за златни бижута в Съединените щати.

Системата за европейските маркировки върху златни бижута е малко по-различна. Те маркират процента на злато. 14к златни бижута, например, съдържа 58,5% чисто злато и ще бъдат маркирани „585.“ Тази марка може да бъде открита от вътрешната страна на златните бижута пръстени или някое друго незабележимо място на бижуто. Новите златни бижута трябва да съдържат маркировка с карата или процента чисто злато, както и търговската марка, която определя нейния производител.

Бижутата от чисто злато са красиви, но това не винаги е практично, защото са изключително меки и лесно се деформират. Според експертите от „Магазини Гранат“ това е и причината хората да смесват златото с други благородни метали, за да го направят по-трайно, както и за намаляване на разходите.

Златното кръстче е бижу, което хората носят на врата си всеки ден или златния часовник, който никога не напуска ръката на човека, са най-практични, ако златото се смеси с друг благороден метал, който ще го направи по-дълготрайно.

Правейки подобни златни сплави, хората променят и цвета на златото. Бялото злато, например, се получава чрез смесването му с паладий. Добавянето на мед създава розово- златни бижута, както и комбинацията злато със сребро, ще има по-зеленикав оттенък.

Златни бижута са вечни и красиви. Пръстените от бялото злато са особено популярни за сватбени бижута днес, но златото по принцип винаги е класически избор. Златото винаги ще има стойност, то ще увеличи стойността си през годините и трябва да бъде достатъчно здраво, за да остане за бъдещите поколения.