Как да научим децата да възприемат външността си

Много изследвания на малките деца доказват, че много от тях започват да показват първи признаци, че не харесват своето тяло и външност още дори от 3 годишна възраст. Това изследване е разпространено от „Индипендънт“.

Професионалната световна асоциация за грижи към децата в съвсем ранна възраст (PACEY) проведе проучване сред множество професионални детегледачи и бавачки. Проучването посочва, че над 70% от служителите, учителите и педогозите в детски градини и други заведения заявяват, че подрастващите започват да се тревожат за своята външност и това се случва от все по-ранна възраст.

10% от анкетираните са чували деца да се определят например като грозни. Изследването сочи, че повече от 1/3 от персонала в детски заведения или първите степени на начални училища са чували деца да се самооценяват като „затлъстяло или дебело“.

Все по-често се забелязва тенденцията деца на съвсем малка възраст между 4 и 6 години тотално да не харесват външността си, твърдят една около 25% от участниците в направеното проучване. При децата на по-голяма възраст между 7 и 11 години броя на нехаресващите се почти се удвоява. Повече от половината анкетирани специалисти и педагози твърдят, че момичетата в посочените възрастови групи обръщат много по-огромно внимание на външния си вид спрямо момчетата.

Изследването води до извода, че притесненията за външния вид, лицето, телосложението и теглото започват още по време, когато детето тръгва на детска градина. Това обаче води до постоянна неувереност при това от все по-ранна възраст.

„Разполагаме с официални данни и обосновани научни доказателства и изводи, че дори 4-годишни деца знаят или са чували методи и са наясно с определени методи за сваляне на килограми“ – това заявява д-р Джаклин Хардинг, която е съветник на работната група, извършила анализа.

Трябва да се направят по-задълбочени изследвания и анализи на детското поведение и начини на мислене, за да се установи, каква точно роля играят медиите като телевизионните реклами, Интернет, социални мрежи, съвременния маркетинг, снимките и информацията в книгите, както и разговорите с родители за този нарастващ проблем.

„През детството психическото здраве на децата е прекалено крехко. Затова е важно, как родители и педагози се грижат за това децата и възпитаниците им да възприемат своята външност и да изградят адекватно самочувствие“, казва Ник Херъп, мениджър кампании към „YoungMinds“.