Press "Enter" to skip to content

Какво е кеч?

Това е американско шоу предаване, наричано wrestling или борба, но разговорната дума за него е кеч. Важно е да знаем, че Кечът не е спорт, а развлекателно шоу предаване имащо за цел да достави удоволствие на публиката и зрителите. В кеч предаванията мачовете са нагласени предварително по определен и строг сценарий. С една дума това е зрелище подобно на спортен театър с много емоции, пот, борба, удари и шоу.

Борците или кечистите нямат право да се отклоняват от този сценарий. Всъщност кечистите са по-скоро добри актьори, отколкото свирепи мъже, готови да разкъсат и размажат противника си. Има различни видове и правила по които протичат мачовете.

Най-известната и богата федерация по кеч е WWE (World Wrestling Entertainment). Собственик на федерацията е г-н Винсънт Кенеди Макмеън. Тази федерация по кеч е разделена основно на две шоу програми – RAW и SmackDown. Двете шоу предавания по сценарий се конкурират едно с друго, но истината е, че наливат доста пари в джоба на г-н Макмеън. Всяко едно от тези предавания си има главен мениджър, който определя всички правила в своето шоу и е подчинен единствено на г-н Макмеън.

Кечистите пък се делят основно на два типажа – добри и лоши (face и heel). Добрите кечисти са тези, които се харесват от публиката, а лошите – които биват освиркване и унижавани. Често се случва лошите кечисти в по-голямата част от времето да бият добрите. Така в очите на публиката те стават още по-лоши.

Основните правила, които важат за да победиш друг кечист са подобни на тези в борбата или някой други силови спортове. Победата се присъжда на кечиста, който успее да тушира противника за три секунди, чрез дисквалификация или ако го накара да се предаде.