Press "Enter" to skip to content

Какво представлява анаболната фаза

Това е метаболтно състояние характиризращо се с положителен азотен баланс, налична протеинова синтеза, наличие или отсътвие на един или дуги ензими и като резултат цялостен растеж.
Добрата новина е, че чрез модификация на диетата, тренировката и начина на живот можете да създадете факторите водещи до анаболно състояние.

Знаете ли, че изграждането на големи и силни мускули зависи не само от това колко ядете, колко тренирате и колко суплементи или анаболни стероиди приемате? Разбира се, това са важни фактори и комбинирани с добра програма, безспорно ще направят вашите мускули по-яки, но има още едно нещо, което стои между вас и големите мускули, към които се стремите.

Какво е анаболна фаза

Разликата между добрата фигура и професионалната физика на културиста е в количеството анаболни и катаблини хормони в кръвта. Чрез манипулация с тези хормони и тренировка вие можете да влезете и да поддържате едно анаболно състояние, което е благоприятно за изграждане на мускули.

Най-важното за анаболизма

От двата главни метаболитни процеса- анаболизъм и катаболизъм, за нас по-важен е анаболизмът, защото той предизвиква мускулния растеж, възстановяването и поддържането на мускулна маса. По време на анаболното състояние, молекулите чрез серия от химични реакции, синтезират мускулна тъкан.

Анаболизма се влияе от нивото на тестостерона, инсулина, хормона на растежа (ХР) и инсулино-подобния фактор на растежа (IGF-1). Всеки един от тези фактори увеличава многократно мускулната маса. Без анаболизъм няма смисъл нито повишения калорием прием, нито тренировката. Нямаше да съществува даже бодибилдинга като спорт.

Анаболизъм срещу катаболизъм

Както вече споменахме, метаболизмът може да бъде разделен на две главни категории:
анаболизъм, който поддържа растежа и катаболизъм, който разгражда тъканите. При катаболизма също протичат серии от химически реакци, при които се увелчава броя на малките молекули в организма. Чрез манипулиране с анаболните и катаблни хормони можете да стимулирате или да избегнете ефекта както на анаболизма, така и на катаболизма. Анаболизмът се поддържа от диетата, тренировката и суплементите и подтиска катаболизма.

Що е анаболна фаза?

Мислите за тези процеси като за монета подхвърлена във въздуха. Двете стани се борят за предимство и сменят непрекъснато положението си. След малко ще разберете как да манипулирате тренировката, за да увеличите катаболизма или анаболизма. Вече имате една начална точка – анаболизма е добър, а катаболизма лош. За съжаление нещата не са толкова прости. Техните взаимоотношения са по скоро въпрос на синергизъм, което означава, че те са по-ценни заедно, отколкото разделени. Катаболизма, например, с летящ старт може да отключи анаболния процес и да предизвика мускулен растеж.

Когато тренирате вие сте ангажиран в катаболен процес – мускулните влакна се разграждат, когато мускула работи. Вашият организъм компенсира този стрес по време на възстановяването, като изгражда мускула отново, този път по-силен отколкото преди, така че да е по-добре подготвен да посрещне натоварването следващия път. Именно този цикъл води до изграждане на по-големи и силни мускули.

Катаболизмът взема участие и в процеса на храносмилането. Нуждите на организма от енергия се задоволяват в процеса на храносмилането. Тогава молекулите на храната се разграждат в един типичен катаболен процес, който снабдява организма както с енергия, така и със строителните блокчета, а конструкция на нови молекули, които на свой ред се използват за изграждане на други молекули.

Казано с други думи, ние никога напълно няма да освободим организма от катаболните хормони. Доколкото те играят също роля в нашето развитие задачата ни се свежда до това, така да манипулираме, че временно да поддържаме ниско ниво на катаболните хормони в рамките на една хормонална хармония.