Press "Enter" to skip to content

Климатика, достъпен лукс.

Климатикът е устройство, което е монтирано вече в почти всеки дом, та и във всяко помещение, а за бизнеса това е отдавна затворен въпрос – „без климатик не се работи в офиса”.

Климатици за отопление

В по-малките градове и села, където единствената алтернатива на климатика е или отоплението на ток или отоплението на твърдо гориво, мястото му е незаменимо. При почти едни и същи разходи за отопление през зимните месеци с климатик е без никакви допълнителни дейности, докато при печките или локално парно на твърдо гориво далеч не е така, хамалогията е огромна, а ефектът един и същ.

А в големите градове да се прибереш у дома и там да е не достатъчно топло в един студен зимен ден е меко казана неподходящо. А причини, колкото искаш – само защото някой съсед е решил да си ремонтира точно сега апартамента и е източил системата и съответно спрял парното или защото друг е преценил вместо теб каква е максималната мощност, която е необходима на сградата, за де е евтино отоплението на всички живущи (т.е. не достатъчно топло, но пък по-евтино). И въобще за да се отделиш от общото и да уредиш топлината в жилището си да е според твоите възможности и желание, а не според „Топлофикация”, съседите и т.н. единственият интелигентен избор е съвременният климатик, с възможност за настройка на температура, на часове работа, период на включване и изключване и още много други.

Какво трябва да съобразим, когато ще ползваме климатика за отопление?

Когато става въпрос за България трябва да се има предвид че у нас температурите в сезона на отопление падат доста под възможностите за работа на евтините климатици.

Съответно, за да не сбъркате когато решите да направите покупка вземете този факт впредвид.

До каква външна температура ще трябва да работи климатика през сезона за отопление?

Какво ще рече това?

Ако сте си избрали климатик, на който в описанието пише че при отопление работи ефективно при температури от -2°С до – 12°С (като това пак зависи от класа на климатика) трябва да знаете че след – 12°С този тип климатик няма да работи в режим отопление и е напълно възможно външното тяло да се обледи.

Тези стойности при инверторните климатици варират между -15°С – 20°С за средния и висок клас климатични системи.

Много от моделите също така имат Defrost режим.

Този режим на размразяване ще се активира с цел да го предпази от замръзване през зимния период, когато всички знаем че температурите са си доста ниски. Това се случва, ако да речем по външното тяло се натрупа скреж или лед .

Следователно по-добрия вариант инверторния климатик е по-добрия вариант при отопление.

Климатици за охлаждане.

Където и да се намира човек, той иска да му е комфортно и удобно. Температурните разлики са онези, които най-често разстройват усещането за комфорт и жизненост у човека, което налага климатика за охлаждане, като необходимост от първо ниво на човешките потребности в съвременното общество. Всички сме виждали уморени и апатични служители плувнали в пот в различни офиси и сме нямали желание да сме на тяхно място или пък да ни обслужват те. И от друга страна една прохладна и свежа атмосфера, на весели и работоспособни хора, които има желание да са там, където са и да свършат това, за което са там. Ето на такива места и ние желаем да бъдем обслужвани, което прави климатика, част от търговската стратегия на съвременната фирма.

Е, до тук разсъждавахме върху необходимостта от климатик, а сега да кажем и няколко думи за неговата достъпност:

Както на всеки един електронен уред, така и тук цените спадат почти ежедневно, което се дължи на първо място от държавата на производство (предимно Китай и Тайван, дори и на най-скъпите марки). Част от достъпността е и факта, че вече на все повече места се предлага климатична техника, т.е. не е необходимо да поръчате и да чакате за монтаж с месеци, напротив абсолютно допустимо е днес да поръчате и днес да получите техниката. И в заключение но не на последно място разбира се огромният избор, който се предлага на пазара и който ни прави потребители, задоволили всичките си потребности, които сме осъзнали и потърсили да задоволи един климатик.