Кога са се появили дамските чанти?

Още от древни времена, чантите, както и портмонетата били напрактика ежедневно използвани предмети, не само от силните половинки, но и от дамите. Те са били необходими за носенето на най-различни вещи, както и пари, понеже дрехите по онова време все още не съществували джобове по дрехите. Знаем как са изглеждали от различни картини, а също гравюри и гоблени, и малкото исторически чанти, съхранявани в музеи. Такива антични чанти са редки, тъй като те са били правени главно от нетрайни материали.

История на дамските чанти

Чантите, както и портмонетата дошли в най-различни дизайни на различни цели, като например чанти с клипсове, кожени торби, а също така и чанти с дълги шнурове. Като изключим някои редки видове чанти за рамо, всички останали са бил прикрепени към някакъв колан или пояс, който се използвал. Въвеждането на толкова популярните днес джобове в края на 16-ти век означавало, че мъжките чанти бавно започнали да изчезват в хода на 17-ти век. От тогава нататък, чантите започнали да се използват предимно от жените.

През 17-18-ти век и най-много през 19-ти, дамско облекло е било толкова обемно, че 1 или 2 чанти или „джобове“ можело лесно да бъдат прикрити под полата. Такива джобове обикновено са били по два: по един от двете страни на бедрата.

Нова ера, нови чанти между XVIII-XIX век

При откриването на римския град Помпей през 18-ти век, всички открити древногръцки и древноримски неща добиват голяма популярност. Това движение, както и класицизмът успяват да окажат огромно влияние върху дамската мода. Роклите станали прави, а талията се преместила нагоре. Под деликатните рокли няма място за торбичките-джобове, характерни за онова време. Ето защо, тогава се създава първата дамска чанта, където да могат да се поставят вещите.

През 19-ти век, през времето на епохата на индустриалната революция са били измислени много нови методи и техники за производство. Нови материали като желязо, полирана стомана, както и др. се използвали в производството на чанти, довело до създаването на нови модели и дизайни.

Ръчният багаж за железопътния превоз са предшествениците на днешните евтини дамски чанти, които са удобни за пътуване, но биха могли да се използват и пазаруване, например.

Настоящето и съвременните ръчни дамски чанти от 1900 г.

През 20-ти век, много художествени и модни движения идваха и си отиваха в бърза последователност. Покрай тези събития и чантите еволюираха. Въпреки това, еманципацията на жените всъщност е бил най-важният фактор при оформянето на чантата.

Все повече жени били заети и ставали по-мобилни, така че техните чанти е трябвало да отговарят на увеличаващото се разнообразие от практически нужди.
Именно през 20-ти век се полагат основите на много известни брандове, популярни и до днес със своите качествени модели дамски чанти.