Ревю на лаптоп втора употреба Sony VAIO Y

Спираме вниманието си на един от последните представители в категорията лаптоп втора ръка – това е моделът Sony VAIO Y. Ако си спомняте неговия дебют беше в началото на 2011 година, и бе представен едновременно с MacBook Air, което още в деня на тяхната премиера породи не малко съревнование между тях. Кой от тези два ноутбука е по-добър и кой предлага по-големи възможности е много трудно да се каже, но може би след тази статия повечето потребители ще могат да си направят заключение за това какво точно трябва да има техният модел, за да им бъде максимално полезен.

Дизайн

Sony VAIO Y е с дизайн, който определено оставя приятно впечатление. Качеството на материалите, от които е направен е високо, клавиатурата е удобна за използване, а индикаторите са поставени на точните места. Може би тъчпадът не е достатъчно голям, но за различните потребители това ще бъде както минус, така и плюс. До копчето за включване има светлина, характерна за моделите на компанията. Размерите на устройството са 289 х 202 х 32 мм., а теглото му само 1.45 кг. От ляво на корпуса има интерфейс за зареждане, такъв за включване към монитор, портове HDMI и USB. В дясната страна се намира копчето за включване, Ethernet интерфейса, два порта USB, вход за микрофон и 3.5 мм. за слушалки. Слотът за картата памет е комбинация между MemoryStick и SD, така че можете да използвате това, което ви е най-удобно и с което разполагате. Моделът може да бъде намерен във фирмите, предлагащи употребявани лаптопи в няколко различни цвята, като за момента ние попаднахме само на сребрист и черен.

Дисплей

Диагоналът на дисплея на ноутбука е 11.6 инча с разделителна способност 1366 х 768 пиксела. Цветовете на него са ярки и контрастни, ъглите на видимост също са сполучливи и достатъчни, за да могат поне трима души да седят пред компютъра и да гледат информацията, изписана на дисплея. Недостатък на екрана обаче е, че блести при ярка слънчева светлина и графиките и особено текстовете на екрана е просто невъзможно да бъдат прочетени. Повечето употребявани лаптопи Sony VAIO Y, които прегледахме бяха невероятно запазени, за което благодарим на фирма Интерсервиз-20.

Клавиатура, тъчпад

Клавиатурата е леко вдлъбната като цяло спрямо корпуса на устройството, което е удобно за хората, които пишат повечко. Разстоянието между копчетата е достатъчно голямо, за да бъде работата с тях максимално удобна. Бутонът Enter е голям, има група стрелки, но липсва десния бутон Shift. Като цяло може да се каже, че клавиатурата е качествена и работата с нея е приятна. Тъчпадът е направен проформа и честно казано да не се използва мишка е почти невъзможно. Тук всеки сам за себе си трябва да прецени дали ще му е удобно използването му, или не.

Време на работа

Блокът за зареждане на модела е малък, но кабелът е дълъг. И все пак място в чантата лесно би могло да се намери за него. Батерията на ноутбука дава възможност за около шест часа работа, поне това твърдят производителите. След направените тестове на нови образци, обаче стана ясно, че ноутбукът работи автономно в продължение на четири часа при това с доста пестелива работа. Ние разгледахме и тествахме няколко от реновираните лаптопи от модела VAIO YA, като трябва със задоволство да отбележим че повечето от тях работеха над 2 часа автономно на батерия. Това е чудесен резултат за употребяван лаптоп на 4-5 години.

Звук

Колонките на модела, за съжаление не са достатъчно мощни. За гледане на филми може би са подходящи, но слушането на музика от тях е почти невъзможно. За това е добре да се използват слушалки или ноутбукът да се включи към други колонки.

Софтуер

Моделът работи с операционна система Windows 7, а освен това идва с предварително инсталирани и дава възможност на потребителя за използване на Skype, Evernote, Adobe Photoshop Elements и Adobe Premiere Elements 8, Norton Online Backup, както и на няколко фирмени програми на Sony, включително и на Media Go. Естествено бихте могли спокойно да инсталирате Windows 8.1 и дори Windows 10 ако желаете. За последното може да се обърнете отново към фирма Интерсервиз-20 и тяхната програма за лицензиран Windows за реновирани лаптопи и компютри Microsoft Refurbishing Program.

Производителност

Ноутбукът работи с процесор Intel Core i3 (U380, 1,33 GHz), има 4 GB оперативна памет, видео Intel и 500 GB твърд диск. Може да се каже, че операционната система работи качествено, достъпна е и допълнителна видеокарта AMD HD6310.

Устройството поддържа също така Wi-Fi (802.11 b/g/n), bluetooth 2.1, уеб камера.

Sony Y е модел, който със сигурност заслужава вниманието на потребителите. Дори към днешната 2016-та година под формата на употребяван лаптоп, той предлага съвременни възможности, характерни за един подобен модел и удобство на работа при всякакви условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.