Press "Enter" to skip to content

Пневматични пистолети и пистолети под налягане; по какво се различават

Боядисването с четка или валяк е по-лесно, просто отворете кутията и разбъркайте боята. Понякога обаче не успяваме да напоим мазките или в боята попада мръсотия с инструмента. Подготовката за боядисване с пистолет е по-сложна, но резултатът винаги е прецизен.

Тези, които решат да си купят пистолет за боя, могат да избират между две технологии за пръскане – с въздух или под налягане.

Въздушно пръскане

Този метод е класическият и все още се използва най-широко. Сгъстеният въздух от компресора се подава през маркуч към пистолета за боядисване, където се смесва с боя от контейнера на пистолета. В зависимост от вида на компресора налягането на въздуха обикновено е 2-7 бара. След това сместа от боя и въздух се нанася върху основата с кръстосано движение. Предимството на този тип боядисване е, че големият обем въздух позволява боята да бъде добре разпръсната, а недостатъкът е, че се разпръсква много боя.

Въздушният пистолет може да се използва както за бои на основата на разтворители (синтетични), така и за бои на водна основа. Този вид технология на пръскане обаче не се препоръчва за глазури. За глазурите или лаковете въздухът е нежелан фактор, който ще повлияе на външния вид на боядисаната повърхност.

Повече въздух, по-малко налягане: HVLP

За да се използва по-добре боята при боядисване, е разработена модификация на въздушното боядисване, наречена HVLP (High Volume Low Pressure).
Системата HVLP използва голям обем въздух с ниско налягане (до 0,7 бара), за да разпръсне боята.

Колкото повече въздух се използва, толкова по-високо е качеството на боядисването. Но също така, колкото по-ниско е налягането на тази въздушна струя, толкова по-малко боя се разпръсква наоколо и толкова по-малки са загубите.Добрият контрол на въздуха и боята води до висока ефективност на боядисването с минимални загуби.

Боядисване под налягане

По-малко разпространено (но все по-популярно) е така нареченото безвъздушно боядисване. Работим без въздух, т.е. без компресор, като използваме налягането на помпа.

Засмукващата кошница на машината се потапя в контейнера, съдържащ боята, която трябва да се напръска, и мощна помпа, която може да достигне налягане до 230 бара в зависимост от типа, вкарва боята или лака чрез маркуч в пистолета.

Елиминира се регулирането на съотношението въздух/боя и свързаните с това усложнения при неправилна настройка. Единствената настройка е налягането, което, разбира се, е много важно.Този метод на боядисване е не само икономичен, но и гарантира високо качество на боядисване. На практика този метод се използва за прилагане на:

  • бои
  • лакове
  • лакове за остъкляване
  • глазури за прозорци и врати
  • покриване на бои, както на основата на разтворители, така и на водна основа.

Отново пръскаме, като движим ръцете си кръстообразно, но тъй като не носим кутия с боя заедно с пистолета, можем да движим ръцете си без ограничения и да пръскаме от различни позиции. При правилна употреба загубите са минимални.