Press "Enter" to skip to content

На почивка в гостоприемната Република Македония

Небесно сини води, красиви зелени гори – това е само част от красотата на Македония!
Въпреки, че балканските държави вече широко се посещават от туристи, Република Македония се откроява като една от най-големите неоткрити земи на Европа. Едновременно древна и „чисто нова“, тя се бори да намери своето място в посткомунистическия свят. С безкрайното си синьо небе през лятото и нежен сняг през зимата, това определено е едно прекрасно място за туристи с приключенски дух.

На почивка в Македония

Столицата Скопие – приятно място, където източните стереотипи и неочаквани атракции съжителстват с интригуващи резултати, място, „натъпкано” с по нещо за всеки вкус.

В другата част на страната, далече от столицата пък може да откриете сърцето и душата на Македония. Планини, езера и живописни селца, окъпани в почти неземна тишина, способни да осигуряват на безстрашните туристи много възможности за планински туризъм.

Охридското езеро в Македония

Защитено от ЮНЕСКО, Охридското езеро в югозападната част на Македония,  е пример в това отношение – със своите гальовни води, обгърнати от топлата прегръдка на красивата природа. Междувременно, древни руйни ще очароват всеки, който има дори една частица интерес от историята й е добре дошъл в невероятния манастир „Свети Наум“.Сред многото изкушения на самия град, Купола на Св. Богородица Перивлепта е задължителна забележителност за посещение.

По същия начин, езерото Дойран (което се намира на границата между Македония и гръцката провинция на Македония) е друга селска идилия, където посетителите могат да прекарат спокойните си дни в риболов и плуване, разходки между небесно синьо небе и неземна зеленина, да усетят гостоприемството на хората от тази най-южна част на славянските народи, които ще направят вашето посещение наистина запомнящо се.

Разгледайте Самуилова крепост в Охрид

Идете и разберете

– Самуиловата крепост в Охрид, датираща още от 5ти век, а в последствие по времето на цар Самуил Охрид за престолен град на българската държава.
– Раннохристиянските базилики „Стоби“ – тези три базилики, датиращи от времето на Римския контрол през V и VI век, са примери за религиозно величие от най-впечатляващ мащаб.
– Крепостта „Скопие“ – наречена „Кале“ е вековна крепост с изглед към изумителна, дива природа. Въпреки, че е била построена по времето на византийския период в VI век, площта, върху която е построена крепостта е селище датиращо живота си още през 4000 г. пр. Хр. Освен своята история, крепостта предлага изумителни гледки към столицата.
– Каньонът в Колесино има приключенски турове, които съчетават редица археологически обекти с каньонинг пътуване до водопадите на Колесино.
– Македонските Национални музеи в Скопие – тази група от музеи (които включва Етнографския музей, Историческия музей и Археологическия музей) са официалните документи на Македония за богатото си историческо и културно минало.

Автор: Наталия Владимирова
Снимка: Кристиян Керемидски