Практични съвети за избор на златен пръстен

Във времето назад златният пръстен е бил признак на власт и богатство. В началото само хората с висши военни чинове са носели златни пръстени. Постепенно пръстенът придобива символиката за лоялност и любов, братство, принадлежност.

Точно заради възможната символика, изборът на пръстен от злато е особено труден.

избор на златен пръстен

Предлагаме ви 5 ценни съвета при избор на златни пръстени.

1. Карати злато

Решете какъв карат искате да е златото.
От карата зависи цената на изделието, външния вид, както и устойчивостта му на надраскване. 24 карата означават, че това е почти чисто злато, което е доста меко и трудно би могло да съхрани добрата форма на пръстена.

2. Цвят на златото

Цвета на златото зависи от това какъв метал е използван в изработката на пръстена. Бялото, жълтото или розовото злато могат да притежават един и същи карат, но да изглеждат по съвсем различен начин. Бялото злато не е платина, то е сплав между злато и сребро или злато и паладий. Жълтото злато е смес от злато, мед и цинк. Розовото злато съдържа мед, затова има такъв розов цвят.

3. Изберете подходящ камък за пръстена

Когато избирате златни пръстени с камък, не пренебрегвайте навиците си в ежедневието. Някои камъни не са подходящи за пръстен, който се носи непрекъснато. Някои от скъпоценните камъни лесно се повреждат и губят блясъка си. Камъните, които са изключително устойчиви са диаманти, рубини и сапфири, но изумрудите и опалите изискват по-внимателно отношение и съхранение.

Когато уточнявате модела на пръстена, помислете за начина на закрепване на камъка. Изберете по-стабилния, ако планирате да носите постоянно своя златен пръстен.

4. Размер на златните пръстени

Най-накрая ще споменем и още нещо, което никак не е маловажно.
Няма никакво значение колко е скъп и красив пръстена, ако не е удобен за носене. Не правете компромис с размера. Пръстена, който ви е голям, лесно може да бъде загубен, а този, който ви е малък, ще стяга пръста ви и ще предизвиква оток.

5. Дизайн на пръстена и камъка

От значение е и формата на бижуто. Не избирайте модели с много остри форми, така създавате предпоставка за нараняване или можете да увредите дрехите си, ако ги закачите с острата част. При подобен инцидент можете да увредите и самото бижу. При закачане на тъкан, напълно възможно е да се повреди закрепването на камъка и той да падне.

Избирайте внимателно модела на пръстена от злато, старайте се освен да е красив, да е и удобен и по мярка.