Причини да предпочетете компютър пред лаптоп

В случай, че пътувате и ви трябва компютър по всяко време, то вероятно лаптопа е по-добрия избор за вас. Съществуват обаче поне шест причини да предпочетем настолната конфигурация пред лаптопа и аз ще се опитам да ги изброя по-долу. Разбира се, най-добре е да притежаваме достатъчно средства и да можем да си позволим и двата вида дигитални устройства дори повече – таблет, смартфон и т.н.

Ето моите 6 причини да избере настолен компютър пред лаптоп:

1 – Ако не ви се налага да разнасяте компютъра на различни места, то не виждам причина той да стои на вашето бюро. При сходни параметри лаптопа е поне два пъти по-скъпо удоволствие от настолния компютър. Накратко избирайки преносим лаптоп вие ще дадете толкова пари, колкото да си купите два десктоп компютъра със същата конфигурация. Освен това ако включите мишка, клавиатура, захранване и други външни устройства то окабеляването ще се превърне в истински кошмар за вас. Освен това понякога пренасянето на целия комплект с раница за лаптоп, вашия ноутбук, захранване, безжична мишка и пад не е лесна задача, особено ако не притежавате автомобил и трябва да мъкнете всичко на гръб.

2 – Ъпгрейда на вашия десктоп вече употребяван компютър е значително по-лесен, от този на лаптопите. Както се казва при настолната машина можем да се справим и сами, а ако притежаваме лаптоп и искаме да го усъвършенстваме то трябва да използваме скъпо платени услуги на специализиран сервиз или компютърна фирма.

3 – Ако се двоумите между лаптоп или компютър, но за вас е важна производителността и изчислителната мощ то изборът е само един – купете си компютър. При една и съща цена десктоп машините превъзхождат по всички показатели мобилните си събратя. Компютрите може и да не са вече на мода, но представете си какъв компютър ще си купите на цената на един лаптоп от няколко хиляди лева. За парите, които харчите за покупката на модерна преносима машина вие ще вземете настолен компютър от клас Workstation с висока производителност или геймърски компютър с голям монитор и всичко, което ви е нужно. Ако прочетете т.7 от настоящата статия може да решите да оптимизирате още бюджета, чрез покупка на компютър втора ръка и така да спестите още доста средства.

4 – В днешно време десктоп компютрите се предлагат на изключително достъпни цени /особено компютрите втора употреба от фирма/, тъй като повечето хора искат да купят лаптопи. Днес за по-малко от хиляда лева вие можете да получите страхотна десктоп машина, която ще бъде ваш верен помощник. Ако сте графичен дизайнер, CAD/CAM инженер, архитект, 3D артист то не правете компромиси с техниката и със себе си и си купете мощен компютър, който да ви служи. Ако бюджета не е проблем си купете и лаптоп, за да демонстрирате пред клиентите си напредъка на своя проект, портфолиото си или други доплънителни неща на някоя работна среща.

5 – Докато лаптопите са чувствителни на намокряне, падане, удари и т.н. то настолните компютри са далеч по устойчиви. Докато при десктоп машините може да разлеете чаша вода на клавиатурата и да я смените за около десет лева, то при лаптопа ремонта ще ви струва стотици левове, а в най-лошия случай може и да бъде тотална щета.

6 – Настолните компютри са по-комфортни и на тях може да се работи значително по-спокойно. Удоволствието от играта или нуждата за офис задълженията от 22 или 24-инчов монитор не може да се сравни с работата на 12-14 или дори 15 инчов лаптоп дисплей.

7 – Както споменахме компютрите втора употреба, трябва да отбележим няколко неща за тях. Марковите употребявани компютри имат най-доброто съотношение качество към цена. Спрямо нова машина може да получите подобна и дори по-добра производителност на два пъти по-ниска цена. Ако сте специалист в някоя от сферите като дизайн, фотография, проектиране, архитектура, 3D анимация то е много вероятно да имате нужда от супер мощен компютър. Тук в помощ идват работните станции втора ръка тип Workstation. Тези машини макар и употребявани имат супер параметри като 4 или 6 ядрени процесори Xeon, впечатляващи обеми RAM памет като 16 и дори 32Gb DDR3, бързи масиви от дискове HDD SAS режим или бързи SSD устройства, професионални видео карти за обработка на изображения от сериите на Nvidia Quadro и т.н. Един подобен компютър втора ръка Workstation, закупен от фирма като Интерсервиз-20 може да бъде много по-стабилен и производителен спрямо нов сглобен от съмнителни китайски компоненти без да знаете какво има точно вътре. Вижте тук ако идеята за супер мощна употребявана работна станция или офис компютър втора ръка ви се струва примамлива http://www.is20-bg.com/vtora-ryka/kompyutri-vtora-upotreba/

Ако вие се сещате за още причини, подкрепящи избора на компютър пред лаптоп не се колебайте да ги напишете и коментирате. Ще се радваме да чуем и вашето мнение за „битката“ между лаптоп и компютър.