Press "Enter" to skip to content

Наистина ли протекторите предпазват телефона ви? Задълбочен анализ.

Протекторите се превърнаха в основен аксесоар за нашите смартфони. Предлагат се в различни дизайни, цветове и материали и често се рекламират като способни да предпазят телефоните ни от изпускане, надраскване и други щети. Но колко ефективни са протекторите за защита на нашите телефони? В тази статия ще разгледаме задълбочено науката зад протекторите за телефони и тяхната ефективност.

Защита от удар

Една от основните причини хората да използват протектори за телефони е защитата от удар. С прости думи, протекторът трябва да поеме удара от падане, предотвратявайки повреда на телефона. За да се провери тази теория, са проведени няколко проучвания за измерване на ефективността на протекторите за телефони при защита от удар.

Проучване, проведено от университета в Манчестър, установява, че протекторът за телефон намалява въздействието на падането с до 86%, в зависимост от дебелината и материала на си. Проучването обаче установява също, че протекторите не могат напълно да защитят телефона от изпускане и че степента на защита ще варира в зависимост от ъгъла и височината на изпускане.

Протектори за телефони - защита

Защита от надраскване

Протекторите за телефони също се предлагат на пазара като способни да предпазят телефоните от надраскване. На теория протекторът трябва да предпазва екрана и тялото на телефона от надраскване, причинено от ежедневна употреба. Въпреки това, не всички протектори за телефони са създадени еднакви, когато става въпрос за защита от надраскване.

Проучване, проведено от Wirecutter, установява, че протекторите, направени от меки материали, като силикон или TPU, не могат да предпазят телефона от надраскване, причинено от абразивни материали, като пясък или бетон. От друга страна, протекторите, изработени от твърди материали, като поликарбонат или алуминий, са по-ефективни при защитата на телефоните от надраскване, причинено от абразивни материали.

Защита от водата

Някои протектори са предназначени да предпазват телефоните от повреда от вода. Тези протектори обикновено са направени от водоустойчиви материали и се предлагат с водоустойчив рейтинг, като IP68, който показва нивото на защита срещу вода и прах. Въпреки това, не всички протектори за телефони са проектирани да предпазват телефоните от повреда от вода и дори тези с водоустойчив рейтинг може да не защитят напълно телефона от повреда от вода.

Специално проучване установи, че протекторите за телефони с водоустойчив рейтинг могат да предпазят телефона от случайни пръски или потапяне в плитка вода. Тези протектори обаче не могат да предпазят телефона от продължително излагане на вода или потапяне в дълбока вода.

Голям избор протектори за телефон ще откриете в сайта на Mlgroup.