Press "Enter" to skip to content

Разнообразие от маратонки – за тичане, ежедневни, за спорт

Замисляли ли сте се защо на пазара има толкова разнообразни видове спортни обувки? Повечето хора, които не се занимиват професионално със спорт обобщават всички тях в една дума – маратонки. Ако сте решили да спортувате по-активно, тогава е добре да знаете разлика и приликата между отделните видове обувки за спорт. Неправилно подбрания модел маратонки ще ви докара само болки в краката, некомфортна среда, по-сериозни неприятности и не дай си Боже дори травма. Дори може да ви откаже от спорта.

Едно от първите изисквания е да се съобразявате с това какъв точно спорт ще практикувате. Друга важна особеност е разбира се личния фактор. А именно какъв тип крак имате, колко висок е свода на ходилото ви, дали не сте дюстабанлия, лесно ли се уморяват краката ви, потят ли се стъпалата ви, спарват ли се при продължителен престой в обувката, имате ли изкривяване на самите крака и т.н. Това разбира се са доста конкретни въпроси и на тях е хубаво да отговори медицински специалист или консултант професионалист.

Видове маратонки

Маратонки за бягане къса или дълга дистанция

Маратонките и спортните обувки за тичане или както е модерно да се казва джогинг, трябва много добре да прилягат на ходилата ви. Подметките им са направени от еластичен материал леко извит в предната и задната част на подметката. Тя трябва да са леки и максимално да прилягат на ходилото ви. Материала, от който е изработена обувката трябва да бъде дишащ.

Маратонки за ходене

Обичате да се разхождате или да спортувате в фитнес зали или паркове? Тя трябва да са удобни и с меки подметки за максимално омекотяване на краката за да не предизвикват натъртвания и наранявания на ходилата. Това са и най-евтините спортни обувки, понеже изискванията за натоварване и други детайли към тях са най-малки. Може да се сдобиете с качествени мъжки и дамски обувки за спортно ходене в Decatlon или някой онлайн магазин за спортни стоки. От там естествено може да изберете и закупите още голям брой артикули за спорт: спортни екипи, спортни слънчеви очила, горнища, долнища, анцузи и т.н.

Маратонки за баскетбол

Баскетболните модели се различават доста от останалите модели. Те са значително по-високи за максимална стабилност на глезените при подскачане и резки движения като спиране и тръгване.

Обувки за туризъм

Тук нямаме предвид сериозните и дълги туристически преходи, а по-скоро разходките в планини като Витоша. Там пътя е сравнително отъпкан и повечето случаи са алеи с различна денивелация. Понякога има и доста стръмни участъци. Важно е обувката за планина да бъде малко по-голяма от колкото е крака ви. В зависимост от сезона и целите може да подберете модел с дишаща материя или такъв, който е водонепромукаем. Във всички случаи е добре подметката да бъде от нехлъзгащ се материал, за да не ви подведе, когато стъпвате върху камъни или скали. Един съвет към всички, които обичат да ходят в планината. Преди да тръгнете на пешеходна разходка или кратък преход е желателно да си изрежете ноктите максимално навътре. Това ще ви гарантира, че при спускане няма да се натъртят ноктите и в последствие да ви паднат.

Маратонки за тенис

Те трябва да прилепват добре на краката ви и най-вече сводът им да е подходящ за вашите крака. Най-добре е да мерите тенис маратонките привечер, когато краката ви са леко напрегнати и подути. Това ще ви гарантира, че обувките няма да ви стягат по време на интензивната тренировка, когато краката се подуят. Трябва да се съобразявате и с факта че за тенис играта се използват различни видове маратонки според настилката на тенис кортовете. Най-често тенис кортовете са от така наречената червена настилка. Има подметки за зала, който са направени от каучук и подметки за трева. Предлагат се и комбинирани подметки, но те не са за препоръчване.

Не прибързвайте със закупуването на маратонки. Изберете най-подходящия модел според спорта, който ще практикувате и най-удобните за краката си. Не се водете от рекламите, спортистите и моделите, който рекламират. Те не винаги са най-подходящите за вашия крак. Все пак спортувате за удоволствие, а не да се мъчете с неподходящи и неудобни спортни обувки. Това само може да ви откаже от любимия ви спорт.