Press "Enter" to skip to content

Защо река Тара е чудесно място за рафтинг?

Река Тара минава през Черна Гора и Босна и Херцеговина. Това е най-големият източник на чиста вода в Европа, затова е наречена „Сълзата на Европа“. Има някои вълнуващи бързеи и е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Рафтингът по реката предлага спиращи дъха гледки, включително на национален парк „Дурмитор“ и девствената гора Perucica, известна като „последната запазена джунгла в Европа“.

Каньон Тара

Ако търсите приключение, каньонът Тара е мястото, където да отидете. Дефилето е дълбоко 1300 метра, по-дълбоко от Гранд Каньон. Мостът Tara Canyon Bridge е внушаваща страхопочитание перфектна гледка, простираща се на стотици метри над каньона.

Можете да се насладите на спокоен рафтинг или да опитате по-вълнуващ и забързан. Река Тара разполага с около 40 бързея. Докато рафтингувате по река Тара, най-добре е да посетите през лятото, когато нивата на водата са по-ниски, което прави изживяването по-лесно за по-малко опитни рафтери. Реката тече покрай 60-метрови водопади и зелени речни брегове, а има и безброй пещери с различни размери.

Световно наследство на ЮНЕСКО

Ако обичате природата, трябва да отидете на рафтинг на река Тара, обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Реката е една от най-старите и красиви в света и има над четиридесет водопада. Температурата на водата рядко надвишава дванадесет градуса по Целзий, което я прави чудесен избор за рафтинг. Дефилето се намира на около 150 километра от Подгорица и повечето рафтинг турове започват в Жабляк, малък град близо до реката.

Няма по-добро място за рафтинг от река Тара. Дефилето има над сто метра дълбочина, което го прави вторият най-дълбок речен каньон в света. Освен това, има огромно разнообразие от флора и фауна, с много ендемични видове. Каньонът се превърна в обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради своето геоложко, хидроложко и биологично великолепие.

Рафтинг по река Тара с Адвенчър Нет

Рафтинг по река Тара - България
Рафтинг по река Тара – България

Адвенчър Нет е български клуб с дългогодишен опит, който организира вълнуващи рафтинг приключения. Ако сте начинаещ, можете да се възползвате от тяхното петдневно рафтинг пътешествие. Цената, която те предлагат, покрива транспорт до началната точка, както и трансфери на място, изхранване и нощувки в палаткови лагери.

Доверявайки се на тяхната програма ще имате цели дни рафтинг спускания, като ще бъдете придружени от опитни инструктори. Също така, от лагера осигуряват висококачествена и сигурна екипировка. Така, ще се насладите на емоцията, без да се притеснявате за сигурността си. И разбира се, рафтингът по река Тара ще е чудесен начин да научите повече рафтинг трикове.

Освен това, един от дните ще бъде отделен за разходка до един от най-красивите водопади в района – 80 метровия водопад Skakavac и до девствената гора Perucica.

За повече информация последвайте линка: https://adventurenetbg.com/tour-item/rafting-po-reka-tara-za-5-dni/