Press "Enter" to skip to content

Симптоми на рака на белия дроб и методи на лечение

Злокачествените туморни образувания, които се появяват в резултат на небалансирано размножаване на клетките в белия дроб, се наричат рак на белия дроб. Раковите клетки първо се размножават там, където са разположени, и образуват масова структура. Когато достигне напреднал стадий, се разпространява в околните тъкани и органи. Ракът на белия дроб е един от най-разпространените видове рак със сериозни последици. Тъй като в ранните етапи обикновено няма симптоми, болестта често е в напреднал стадий, когато се диагностицира. Поради тази причина е важно хората, изложени на риск, да се подлагат на редовен скрининг.

Симптоми на рак на белия дроб

Симптомите на рака на белия дроб започват да се появяват с напредването на заболяването. В ранните етапи обикновено няма симптоми или признаци. Най-честите симптоми на рак на белия дроб са;

  • Устойчива кашлица, която постепенно се влошава,
  • Кървава храчка,
  • хрипове,
  • Затруднено преглъщане,
  • Загуба на апетит,
  • То може да се разглежда като внезапна и бърза загуба на тегло.

Лечение на рак на белия дроб!

Различни могат да бъдат ключовите фактори при лечението на заболяването. Предимставата, разбира се, е воденето на здравословен живот. Колкото повече обръщате внимание на себе си, дори в този труден период, толкова повее бихте могли да подпомогне тялото си. Един от начините е като обърнете внимание на начина си на хранене.

рак на белия дроб лечение

Ако искате да научите повече за храненето при онкологични пациенти, оставяме – линк. Лечението на рака на белия дроб може да варира в зависимост от редица фактори, като общото ви здравословно състояние, вида и стадия на рака. Съществуват различни възможности за лечение, като хирургия, лъчетерапия, химиотерапия и имунотерапия. Тези процедури могат да се прилагат самостоятелно или в комбинация от няколко от тях. Ако сте в рисковата група за рак на белия дроб, препоръчваме ви да се свържете с доставчик на здравни услуги за план за редовен скрининг.

Какви са причините за рак на белия дроб?

Най-честата причина за рак на белия дроб е тютюнопушенето. Ракът на белия дроб обаче може да се появи и при хора, които никога не са пушили през живота си. Въпреки това тютюнопушенето е най-големият рисков фактор за рак на белия дроб. Тютюнопушенето е причина за повече от 85% от всички случаи. Според проучванията при хората, които пушат повече от 25 цигари на ден, рискът от развитие на рак на белия дроб е 25 пъти по-голям от този при тези, които никога не пушат.

 Тютюнопушенето е причина не само за рак на белия дроб, но и за други видове рак, като например рак на хранопровода и рак на устната кухина. Пасивното пушене също води до повишен риск от рак на белия дроб. Установено е, че при жените, чиито съпрузи пушат, рискът от развитие на рак на белия дроб е с 25% по-висок, отколкото при непушачките.

Друга причина за рак на белия дроб може да  е излагането на азбест. Азбестът е влакнест минерал, устойчив на топлина и абразия, с канцерогенни свойства. Азбестът, който е бил широко използван за топло- и звукоизолация, когато вредното му въздействие не е било известно, сега е изложен на вредното въздействие на работниците по време на неговото отстраняване.