Възпитанието на децата минава през музиката

Интересите към музиката възникват в най-ранна възраст, а после се влияят от множество фактори

Детето ви вече иска да свири на китара, а вие смятате, че то вероятно няма талант в областта? Специалистите съветват да не го отказвате и да насърчавате интересите му.

Уроци по китара

Влечението към музиката възниква в най-ранна възраст, а после се моделира от множество фактори във времето. Ако тийнеджърът се влюби например, той ще иска да впечатли дамата на сърцето си, а какво по-романтично от това да й посвири на китара? Ето ти стимул за действие и възможност той да се запише на уроци.

Независимо какви са причините, не е редно ние да се месим в живота на децата си, нито да им казваме в каква сфера да се развиват. Не е задължително от тях да излезе професионални музиканти, за да се отдадат на хобито си към момента. Да, моментът е ключов – утре може би то ще иска да играе тенис, но днес, точно днес то иска да ходи на уроци по китара, това е достатъчно.

Малцина знаят, че логическото мислене се усъвършенства с помощта на заниманията с класическа китара, а математиката има съществен принос при запомнянето на нотите. Самата музика пък създава вкус към стойностното изкуство у децата, грижи се за тяхната вътрешна хармония, усещането за мелодия и вниманието към текстовото съдържание. Ако те са ангажирани със свирене на музикални инструменти, могат да проявят любопитство към повече книги, да започнат да мислят далеч по-абстрактно и да са любознателни към околния свят. Също така се подобрява и тяхната общителност, категорични са експертите.

Родителите могат да са спокойни, че тази инвестиция – в уроци по китара или друг инструмент, определено се отплаща много повече, отколкото те предполагат. Дори да не са виртуозни музиканти, за децата ще има само ползи, ако работят върху заложбите и интересите си.

В началото уроците са под формата на игра и децата просто се забавляват, което способства за почивката на мозъка им след училище. Постепенно се преминава към същинските музикални изпълнения. По време на обучението по китара те усвояват правилната стойка и умението да държат инструмента, координират ръцете си и гъвкавостта си.

Някои семейства се тревожат, че децата им са левичари и това би ги спряло да се занимават с класическа китара. Това обаче не бива да е повод да не водят детето си в школата, защото с малчуганите се работи индивидуално и всяко от тях успява да се ориентира достатъчно добре.