Press "Enter" to skip to content

Възстановяване на Япония след цунамито

Япония е една страна с уникални традиции и култура. Известни са със своята изобретателност, традиции и постижения във всички сфери. Въпреки честите природни бедствия, Япония умее да се развива и го е доказвала много пъти. Островната държава се намира във силно земетръсна зона и редовно е „удряна“ от средно и силни земетресения. Тази нация и държава пострада най-много от втората световна война, след бомбардировките над Хирошима и Нагазаки.

А през 2011 източното крайбрежие беше пометено от унищожително цунами, след много силно земетресение. Земетръса е с магнитуд 8.9 по скалата на Рихтер. Въпреки, че в тази държава са измислени и усвоени най-високите строителни технологии за неутрализиране на това бедствие, земетресението нанесе най-големите щети за последните векове.

Цунами в Япония 2011

Породеното от земетръса цунами връхлетя всички крайбрежни градове на Изток, а заедно с тях и атомната електроцентрала във Фукушима. Въпреки, че ядрената авария беше минимизирана все пак се стигна до изтичане на радиация в околните зони и най-вече морето. Това допълнително усложни екологичната обстановка в региона, както за хора, така и за флора и фауна.

Въпреки огромните щети от цунамито, Япония успя за съвсем кратко време успя да се възстанови. В следствие на цунамито и силните земетресения в Япония, те имаха много икономически загуби. Интересното е колко бързо успяха да се справят с последствията от всичко това. Запомнете тази дата 11.03.2011 година и височината на цунамито – цели 14 метра. Нечувано и невиждано

Силата на разрушителното бедствие може да видите в тези видео кадри. Предупреждавам, че има шокиращи кадри.

https://www.youtube.com/watch?v=cAZlU72oWY8

Какво следва след цунамито

Няма какво да спре водната стихия, но няма какво да спре трудолюбивия и неуморен японец
За този пост съм подбрал няколко снимки за сравнение, какво е било по време на цунамито и след него, за сравнително кратко време те успяха да се мобилизират и да се възстановят след щетите.