Таблетът Acer Iconia Tablet A500 – страхотен баланс между цена и производителност

След обявяването и пускането на iPad в началото на 2010 г., Apple успя да възвърне с гръм и трясък интереса към таблетите. В крайна сметка, през последната година, куп компании представиха свои таблети. Една от тях е Acer с Iconia Tablet A500, които пуснаха въпросния модел още средата на 2011-та година.
Е сега почти 5 години по-късно и аз съм горд собственик на един таблет втора ръка и искам да се похваля.

acer iconia tablet a500 на старо

С какво се отличава тази машина? Основният плюс на тайванското отроче е ниската му цена, която ще ви позволи да се сдобиете с мощен двуядрен 10.1-инчов таблет за неособено висока сума. Разбира се, джаджата има и някои отрицателни страни, предизвикани от факта, че не е много скъпа.

Първото нещо, което прави впечатление при Iconia Tab A500… е дизайнът без никакви физически бутони по корпуса. Тази странност е типична за повечето Android 3.0 Honeycomb таблети, но определено ще изненада всички фенове на гугълската операционна система, които са свикнали с „телефонния” й вариант. Разбира се, липсата на бутони е повече плюс, отколкото минус, най-вече поради факта, че джаджата изглежда доста добре без физически бутони.

Що се отнася до самия Honeycomb, то таблетната ревизия на Android изглежда доста добре. Основното чувство на гугълската платформа остава, като всички нейни фенове няма да се почувстват „загубени” в ревизия 3.0. Същевременно, има множество оптимизации, които използват много по-добре големия екран. Така например когато поставите музикалния плейър на някой основен екран, то на него ще се появи малко прозорче, в което са налични основните функционалности – пауза, пускане на песен, сменяне и т.н. Така вместо да отваряте всеки път музикалния плейър на цял екран, то ще можете да управлявате музиката съвсем спокойно само от главния екран. Хубаво е, че много от апликациите имат тази възможност, което ви позволява да използвате едновременно множество от тях накуп само от основния екран.

Откъм хардуера, няма сериозни изненади. Повечето Android Honeycomb таблети днес имат почти идентичен хардуер и Iconia Tab A500 не е изключение. Машината има:
10.1-инчов екран в резолюция 1280 на 800 пиксела;
1 GB RAM;
чип Nvidia Tegra 2 с двуядрен процесор на 1 GHz;
задна 5 MP камера и предна 2 MP;
16/32 GB флаш пространство;
3260 mAh батерия;
HDMI изход, слот за microSD карта до 32 GB; Bluetooth 2.1; GPS;

От гледната точка на дилемата дали да купя нов или употребяван таблет, то упоменатия хардуер ми върши чудесна работа и изобщо не съжалявам за направения избор да закупя продукт секънд хенд. И преди съм попадал на качествени употребявани компютри и лаптопи втора ръка, но настоящата ми покупка е може би най-добрата и успешната за сега.

Изгодна сделка е acer iconia tablet a500

От тези спецификации, неособено добре впечатление прави основно дисплеят. Определено той е от по-ниско качество, сравнено с други таблети. Разбира се, използването му не е „неприятно” – но пък се случва да не бъдат регистрирани леки докосвания, а и цветовете не са особено наситени. Все пак, с оглед на цената, това може да бъде простено.

Сред другите 2 сериозни минуса на устройството са високото тегло от 730 грама и неособено впечатляващият живот на батерията. Честно казано при мен издържа не повече от 5-6 часа. Но все пак като се има предвид, че купих таблета като втора ръка, то май трябва да съм доволен и на толкова.

Тежки игри като Dungeon Defenders вървят страхотно на Iconia Tablet A500
Освен това, Iconia Tab A500 няма 3G свързаност. Това също е поредната жертва на ниската цена. Все пак, според нас е най-добре ако имате смартфон с повечко мегабайти мобилен трафик, да използвате него като чрез функцията му Wi-Fi Hotspot (ако е налична), за да пускате интернет към таблета си. Това е доста по-добро решение, отколкото да плащате 2 сметки за мобилен Интернет.

Разбира се, ако преглътнете тези недостатъци, то Iconia Tab A500 е доста добра машина за цената си. Сърфирането в Интернет е истинско удоволствие, като виртуалната QWERTY клавиатура ви помага да достигате скорости на писане, сравними с тези от пълна PC клавиатура. Благодарение на Tegra 2 чипа, устройството преспокойно зарежда и най-тежките страници за минимално, а пък 1 GB RAM гарантира прекрасен мултитаскинг. Освен това устройството идва и с минимум 16 GB флаш пространство, което определено звучи добре. Това ще ви позволи да си качите немалко количество филмчета, музика и приложения. Дори и към днешна дата, мога спокойно да твърдя, че модела е успешен и ми върши доста работа. Изобщо не ме притеснява факта, че таблета е 2-ра ръка. Първо защото на външен вид е изключително запазен и по нищо не му личи и второ батерията наистина държи доста дълго.

Таблет втора употреба Iconia A500

Що се отнася до мултимедията, наличните кодеци гарантират пускането на всички популярни аудио и видео формати без проблеми. Екранът също върши добре своята работа при гледането на филми и мултимедия, като 10-те инча са напълно адекватен размер, за да не се разваля удоволствието ви (което нерядко се случва при по-малките таблети и смартфоните).

Що се отнася до батерията, то Acer твърди, че тя издържа на: 8 до 10 часа пускане на видео, преди да падне. Множество тестове показват обаче, че Iconia Tab A500 издържа около малко повече от 5 часа. Това далеч не е най-лошото постижение, но пък отстъпва на конкуренцията.

Така може да се заключи, че Iconia Tab A500 е много добър таблет за парите си. Въпреки че отстъпва откъм дисплей, тегло и отчасти батерия на конкуренцията, то цената на машината е далеч по-добра от това, което предлагат други марки. Освен това, чипът Tegra 2 ще ви даде възможност безпроблемно да пускате и най-тежките налични игри за Honeycomb, като освен това ви гарантира, че ще имате мощен таблет още известно време. Което определено не е нещо за подценяване. Ето аз съм доказателство за това твърдение. Купих употребяван продукт на 5 години, който дори към средата на 2016-та година ми върши чудесна работа.