Press "Enter" to skip to content

Защо съществуват чаши за червено и за бяло вино

История на чашите за вино

Хората пият вино от много векове и първоначално са го правили от каменни или глинени купи, които по-късно заменили с медни и сребърни. След това идва ред на стъклените чаши за вино и великият Клаус Ридел – представител на деветото поколение австрийски производители на стъкло.

Той запознава света с уникалната концепция за стъклените чаши за вино с тънки стени. Потомците му дори отиват още по-далеч и в стремежа си към върхови постижения, предлагат различни чаши за вино, според цвета на напитката – бяла или червена.

Ароматът на геометрията или защо има различни чаши за вино за различните сортове

Преди много години физиолозите успяват да установят как точно човек възприема вкуса. Оказва се, че рецепторите на езика са разположени неравномерно. И така, върхът на езика възприема „сладки“ усещания, зоната в средата разпознава соления вкус, след това следват рецепторите за кисело, а най-близо до корена на езика се усеща горчивината. Използвайки знанията по физиология, производителите на стъкло успяват да създадат чаши за вино с различна форма, които осигуряват отпиването на глътка вино в една или друга зона на езика, което, от своя страна, променя и самото възприятие за напитката. Най-голямо разнообразие от чаши за бяло и червено вино успяхме да намерим в този сайт – https://artecasa.bg/bar-i-vino/chashi-za-vino/

Още малко подробности, които разкриват дълбоките тайни на специалните чаши за вино

Една от задачите на специалните чаши за вино (освен запазването на вкуса) е да представи аромата на напитката по определен начин. Ароматните вещества се изпаряват от повърхността и се издигат до върха на чашата.
Най-тежката част от букета е концентрирана върху напитката – аромати на кожа, пръст, дърво.
В средата – минерални и растителни тонове.
Флоралните и плодови аромати, като най-леки, се събират в горната част на чашата.

Правилното разпределение на фракциите се осигурява благодарение на специфичните пропорции на стъклото, предвидени още в самия процес на производство. Също така е важно да налеете виното в чашата само до определено ниво, иначе няма да успеете да се насладите на аромата му по възможно най-добрия начин.