Press "Enter" to skip to content

Съвети при избор на гривна: материали, стилове, размери

Изборът на гривна може да изглежда прост, но има множество фактори, които трябва да се вземат предвид при намирането на идеалната такава. Независимо дали купувате за себе си или за подарък, изборът изисква разбиране на различните налични материали, стиловете и подходящите размери.

Независимо дали търсите бижу за специален повод или за ежедневно носене, тази статия ще ви помогне да се ориентирате в необятния свят на гривните, за да намерите идеалното изделие, което да допълни вашия стил и индивидуалност. 

Материали

Гривните могат да бъдат изработени от различни материали, всеки от които има свои уникални характеристики. Често използваните материали включват:

Злато

Златото е популярен избор поради своя блясък, издръжливост и разнообразни нюанси, като жълто злато, бяло злато и розово злато.

Сребро

Среброто, друг често използван благороден метал, който се цени заради брилянтния си цвят и елегантност. Среброто е популярна форма на този метал.

Кожа

Кожата предлага по-небрежен вид и може да се намери в различни цветове и стилове. Изделията от кожа, независимо дали са обикновени или украсени с талисмани и други декорации, предлагат разнообразие от стилове.

Мъниста

Елегантните и изискани бижута могат да бъдат изработени с перли, независимо дали са стъклени, пластмасови или дори култивирани перли.

Неръждаема стомана

Неръждаемата стомана, издръжлив материал, който е устойчив на ръжда и потъмняване, често се използва за мъжки модели, въпреки че се предлага и в дамски модели.

Скъпоценни камъни

Скъпоценни камъни като диаманти, рубини, сапфири и изумруди често се използват в гривните от висок клас. Те придават блясък и цвят.

Всеки материал има своите предимства и недостатъци, затова е важно да изберете този, който най-добре отговаря на личните ви предпочитания и начин на живот.

Стилове

Съществуват множество стилове, всеки от които има свой собствен чар и индивидуалност. Ето и някои от най-популярните от тях

С маншети

Обикновено са широки и твърди и се увиват около китката. Ногат да бъдат както минималистични, така и украсени със скъпоценни камъни, гравирани мотиви или други декоративни елементи.

Плетени

Тези модели са по-твърди и обикновено се носят по няколко. Могат да бъдат изработени от злато, сребро, неръждаема стомана или други материали.

„Гурме“

Тези гривни имат верижка със закопчалка. Те могат да бъдат обикновени или украсени с талисмани или гравирани плочки.

С перли

Изработени са от перли, нанизани на шнур или верижка. Перлите, независимо дали са стъклени, пластмасови, от скъпоценни или полускъпоценни камъни, или дори от култивирани перли, предлагат разнообразни възможности за избор на дизайн на гривната.

Кожени

Могат да бъдат обикновени ленти от кожа или да бъдат плетени или украсени с талисмани или други орнаменти.

Всеки стил има своите особени предимства и може да се адаптира към различни поводи и облекла. Затова изборът на стил ще зависи от личните ви предпочитания и естетиката, която искате да създадете.

Размер

Изборът на правилния размер на гривната е от решаващо значение за осигуряване на удобно и сигурно прилягане. Ето няколко стъпки, които ще ви помогнат да определите подходящия за вас размер:

Измерете китката си

Използвайте шивашки метър, за да измерите обиколката на китката си в най-широката част. Ако не разполагате с ролетка, можете да използвате конец и да го измерите спрямо линийка.

Добавете място за удобство

След като измерите китката си, добавете 1 до 2 см за плътно прилягане, 2 до 3 см за средно прилягане и 3 до 4 см за свободно прилягане. Всичко зависи от начина, по който предпочитате да носите това, което ще сложите на китката си.

Обмислете стила

Някои стилове гривни изискват повече място за удобство. Например, тези с маншет трябва да имат по-стегната форма, за да не се плъзга прекалено много по китката ви, докато моделите с мъниста може да са по-свободни.

Проверете стандартните размери

Стандартните размери на гривните обикновено варират от 16 см до 23 см. Ако размерът на китката ви попада между два размера, обикновено е по-добре да изберете по-големия размер.

Пробвайте, преди да купите

Ако е възможно, изпробвайте гривната, преди да я купите, за да се уверите, че тя пасва правилно. Не трябва да ограничава движенията ви или да се изплъзва твърде лесно от ръката ви.

Като следвате тези съвети, ще можете да намерите размера, който ви подхожда най-добре.

Как да съчетаете гривната с облеклото си?

Съчетаването на гривната с облеклото може да изглежда объркващо, но с няколко прости съвета можете да създадете хармонична и стилна визия. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат:

Помислете за повода

Видът на събитието или поводът може да повлияе на избора ви на гривна. Например, за официален повод може да изберете златна или сребърна с диаманти или други скъпоценни камъни. За небрежно излизане може да е по-подходяща кожена или костюмна гривна.

Съчетаване на метали

По принцип е най-добре да не смесвате различни видове метали в едно облекло. Ако носите златна гривна, опитайте се да я съчетаете с други златни бижута, например обеци или колие.

Съобразете с цвета на облеклото си

Ако облеклото ви е пъстро, можете да изберете такава, която допълва един от цветовете в тоалета ви. Например, ако носите синя рокля, гривна с тюркоаз или лазурит може да се съчетае добре с нея.

Вземете предвид стила на облеклото си

Стилът на тоалета ви също може да повлияе на избора ви. Ако носите модерен, минималистичен тоалет, един семпъл бретон може да е добър избор. Ако тоалетът ви е по-бохемски или етнически, по-подходяща може да е гривна с мъниста или плетеница.

Заключение

Изборът на перфектната гривна може да изглежда като трудна задача, но с правилната информация и ясното разбиране на това, което търсите, той може да се превърне в приятно и ползотворно преживяване. Независимо дали сте привлечени от блясъка на златото, от блясъка на среброто, от здравината на кожата или от деликатността на перлите, има гривна, която напълно съответства на вашия стил и индивидуалност.Разгледайте ексклузивните предложения дамски гривни от Shine.bg независимо дали търсите ново бижу за ежедневно носене или за официални поводи.