Press "Enter" to skip to content

Защо Фолксваген Голф е толкова популярен?

Volkswagen Golf е компактен автомобил, произвеждан от германския автомобилен производител Volkswagen от 1974 г. В десетилетията от пускането му на пазара, той се превръща в един от най-популярните автомобили в света с над 35 милиона продадени бройки към 2021 г. Но защо това е така?

Практичност

Golf е известен със своята практичност, надеждност и качество и е претърпял няколко поколения дизайнерски промени и надстройки през годините. Предлага се както в хечбек модели с две и четири врати, така и в комби и кабриолет. Това означава, че когато говорим за Голф, има вариант за всеки вкус. Фактът, че този модел спада към компактните коли, го прави идеален за градски условия.

Двигател и оборудване

Golf обикновено е оборудван с предно задвижване и се предлага с гама от двигатели, включително бензинови, дизелови, фабричен пропан-бутан, а напоследък дори и електрически. Той има добра динамика на шофиране и вози сравнително комфортно, което го прави популярен избор сред шофьори от всички възрасти.

В допълнение към стандартните функции, по-късните модели на Golf се предлагат и с набор от модерни технологии и удобства, включително информационно-развлекателна система със сензорен екран, автоматичен климатичен контрол и разнообразие от функции за подпомагане на водача, като адаптивен круиз контрол и предупреждение за напускане на лентата.

Тунинг

През годините Golf печели множество награди за своята безопасност, дизайн и производителност. Онова, което го прави още по-популярен обаче е фактът, че той често е бил избиран от състезатели. Малко по малко започват да се появяват все по-многобройни актуализации и модификации, които подобряват възможностите му. Днес много млади ентусиасти избират Голф, защото лесно могат да намерят информация как да го тунинговат. Лесно е да се намерят и инструкции “направи си сам”, които позволяват да се надгради автомобила със сравнително ограничен бюджет.

Поддръжка

Golf използва стандартна спирачна система, която при правилна поддръжка е много надеждна. Двигателите на повечето разновидности използват между 4 и 5 л масло, което означава, че няма да фалирате – дори ако карате интензивно и се налага да сменяте двигателното масло по няколко пъти на година.

Ходовата част по правило е много здрава. Един от ремонтите, които нерядко се налагат в България обаче е този на кормилната рейка. Причината е, че тази част може да бъде повредена, ако шофираме по разбити пътища, с гуми с нисък профил, или пък ако имаме навика да завъртаме гумите в спряло положение. Всички тези ситуации се случват доста често на българските шофьори. Новите части, разбира се, са по-скъпи, но рейка за Голф 4 (един от най-популярните модели у нас) може да бъде намерена и онлайн на прилични цени.

Цена

В България вече повече от 10 години Фолксваген Голф държи първата позиция по най-търсена кола втора ръка. Очаквано, цените ѝ варират в широк диапазон. Стари модели могат да се намерят дори за 1000 лв. Голф 4-ка (1997 – 2003) в прилично състояние може да бъде купен за 2-3 000 лв. Добрата новина е, че поради високото търсене, покупката на Golf може да се смята за инвестиция, тъй като дори да решите да смените колата си, ще можете лесно да продадете Голфчето.

Новият Голф на пръв поглед може би не изглежда особено евтин. В момента Golf 8 с базово оборудване може да бъде закупен за около 50 000 лв. Той обаче е далеч от това, което сте свикнали да виждате по нашите улици. Арматурното табло представлява многофункционален дигитален дисплей (Digital Cockpit Pro), a функции като старт-стоп, безконтактно запалване и автоматична функция за аварийно спиране са част от серийното оборудване на автомобила. Като цяло Volkswagen Golf си спечели репутацията на универсален и надежден автомобил, който предлага отличен баланс между практичност, производителност и спортно усещане. Поради това популярната сентенция “Ако вие нямате Голф, то трима ваши приятели със сигурност имат.” безспорно е вярна за България. Както всяка друга машина и култовият модел на Volkswagen също изисква малко любов и редовна грижа. Но достъпното обслужване, както и отличната изработка я правят една от най-популярните коли у нас, която служи вярно на своите собственици в продължение на дълги години.