Press "Enter" to skip to content

Пътуване във времето – древен Мелник по време на Коледните празници

Една магическа история за традициите на Югозападна България или Коледа по Нашенски

„Кажете как празнувате, за да ви кажем кои сте”- като истински българи, всички ние знаем отговора на този върпос, а колкото и различен да е той за всеки един от нас, не съществува понятие като грешен начин за отпразнуване на Коледа или Нова година. Едно е сигурно, българските Коледни и Новогодишни обичаи и традиции са огледално отражение на душата на цялата ни нация – весели, щедри, гостоприемни и вярващи в чудеса.

Коледа в Мелник

Коледа в Мелник

Както всички знаем Коледа в България се отбелязва официално на 25 декември по Григорианския календар. Като един изключително емблематичен празник, той оставя незабравима следа в съзнанието на всеки докоснал се до вълшебството да празнува на една трапеза по български в Мелник.

Нетърпеливият трепет от предколедната подготовка в Мелник започва от ранни зори на 24 декември или както още го наричат Малка Коледа.

Подготвят се песните, които ще се пеят вечерта от врата на врата от момци Коледари. Всеки носи със себе си пръчка от дрянови клонки украсена с домашно приготвени кравайчета, пуканки, конци, маслинки, сушени фурми и други украшения символизиращи здраве. Коледарите посещават всеки дом в града като  пожелават здраве и берекет на семействата изразявайки ги чрез мелодични песни, а домакинята им благодари давайки им сито, пълно със сладки. Друга доста увлекателна част от вечерта на 23 декември е прословутият Бъдник, който представлява тригодишно дъбово дърво, което се отсича в навечерието на Бъдни вечер и оттам идва и името му. Той се поставя на видно място, обикновено пред камината, а след това на него се издълбава дупка, която бива запълнена с малко масло,восък и тамян. Най-накрая дупката се затваря и дървото се чупи и поставя в огнището. По силата на пламъка му пък се гадае какво ви очаква през Новата година. Едно от поверията гласи, че „ако докато Бъдника гори излизат искри това означава изобилие, а ако след изгарянето остане бяла пепел – безмерно изобилие и късмет”. На Бъдни Вечер през цялата нощ огнището трябва да гори като символ на щастлив живот в дома. След като напълно изгори и остане само пепел, тя се смесва със семената  при засяване на нивите или се слага в храната на животните.

На всяка Мелнишка трапеза е задължително да присъстват 7, 9 или 11 традиционни ястия като включваме и Коледната пита с късмети или баницата с щастливата сребърна пара.

Апетитният хляб за Бъдни Вечер се отличава с богата украса, символизираща определени послания. Например броят на фигурките са същите като броя на членовете от семейството. Никой не заспива преди полунощ, защото съществува поверие, че в 00.00 часа „небето се отваря“ и ако си пожелаете нещо то се сбъдва.

Коледа за хората от Мелник не е просто празник, на който да се съберат на една маса и да се нагостят с хубава храна, той е сакрален фест за душата на човека и повод за семейството да се събере почитайки националните традиции на българския народ.

Мелнишка баница за Коледа

Рецепта за традиционна Мелнишка баница

 

Продукти:

1 пакет кори
4 яйца
200 грама сирене/ натрошена извара
1 ч.ч кисело мляко със сода
1 ч.ч прясно мляко
100мл слънчогледово олио
200 мл газирана вода
30-40гр краве масло

Начин на приготвяне:

Яйцата се смесват заедно с млякото, сиренето, натрошената извара, две супени лъжици от олиото и всичко се миксира. Тавата, в която ще печем се намазва с олио, след което се поставя първия пласт на корите за баницата. Следва поставяне на сместа от плънката (сирене, мляко…). Добавя се и газирана вода. Фурната се загрява до 200 градуса. Десетина минути преди изваждането и, баницата се маже с краве масло, след което се доизпича.

Бон Апетит

Няколко минути преди да удари 00.00 часа, слагате баницата на средата на масата и най-възрастният в семейството завърта баницата 3 пъти като дава на всеки парче от нея.

Автор: Траяна Даниелова
snimki: flickr.com