Press "Enter" to skip to content

Няколко топ места за задължително посещение при екскурзия в Истанбул

Вечният град Истанбул привлича хиляди посетители всеки ден и това се дължи на огромните му исторически богатства, които той притежава още от времената на Султаните. С наближаването на пролетта все повече туристи и пътешественици отправят поглед към южната ни съседка и се питат кой град или курорт да посетят. Близостта на България и Турция, редовните самолетни полети и дори възможността за пътуване с автобус или кола, изкушават много туристи да стегнат куфарите и да тръгнат натам.

В случай, че се колебаете къде по-точно да бъде вашата почивка в Турция, ние без съмнение и категорично ще ви препоръчаме да започнете първо с Истанбул.

Освен чуждестранните туристи, прииждащи от много далечни точки по света и отказващи се дори от екскурзия в Тайланд, туристите, решили да променят традиционната почивка в България също доста често се спират именно на този турски град. И тъй като времето при подобни богати на забележителности места никога не е достатъчно, ние решихме да ви покажем няколко от най-важните места в Истанбул, на които задължително трябва да отидете.

На първо място това е църквата Света София, която представлява една от най-големите църкви в цял свят и то от векове насам. В същата класация се намира и световноизвестната катедрала, която може да севиди ако сте на екскурзия в Италия. Сравнително с по-различна архитектура от нея, но със същото име е и църквата Света София, спираща дъха на туристите на почивка в Гърция.

И в този ред на мисли, след като започнахме с молитвен дом, е редно да споменем и най-известния такъв в Истанбул – това е джамията Султан Ахмед, която е посещавана всеки ден от стотици местни и туристи. Нейният купол е наистина огромен, достигащ близо 40 метра. Подобна величествена джамия може да се види, ако решите да отидете на екскурзия в Дубай, където се намира известната Шейх Зайед.

Изключително величествен, отличителен белег на Истанбул е великолепният мост Ататюрк, който се издига над бурните, сини води на Босфора, подобни на тези, които радват хората на почивка в Тасос и свързва Европа и Азия. Подобно архитектурно бижу може да се види и ако решите да предприемете екскурзия в Дубровник.

Безспорно най-могъщият дворец в целия град е Долмабахче, съчетаващ различни стилове като барок, неокласицизъм и неококо. Притежава голяма, богата на цветя градина и удивителна гледка към морето. Подобно архитектурна скъпоценност е и Кралският дворец в Мадрид, често сниман от туристите на почивка в Испания.