Press "Enter" to skip to content

Докосване до туристическите обекти в България

Величество и красота.

България е малка страна, изпълнена с много красиви кътчета, носещи в себе си не само природни богатства, но и духа на величествената ни история. Туристическите обекти, предизвикващи интересa на милиони туристи всяка година, съхраняват и напомнят за нашето славно минало. Преди да напуснете границите на България, втурвайки се в пътешествия по света, уверете се, че сте посетили дори една малка част от забележителностите и.

Невероятните прелести на България

Тези от вас, решили да се насладят на зимният сезон в България, не трябва да пропускат основните зимни курорти като Банско, Боровец, Пампорово и др. Една от културните забележителности в Банско е Къщата Музей „Никола Вапцаров”. Великият български поет е живял и творил там. А официално отваря врати като музей през 1952 година. Преди да се превърне в туристически обект, тя е обитавана от роднини на семейството. На първия етаж може да видите родословното дърво на Вапцаровия род, а също така и на много други известни родове в България.

Сред безкрайният списък от природни и архитектурни забележителности има някои, на които задължително трябва да обърнете внимание – „Перперикон”, е една от тях. Разположен в източната част на Родопите, впечатлява със своето съществуване от повече от 8 000 години. „Археологическият комплекс” е представлявал свещен град-столица и крепост по времето на траките.

Други интригуващи дестинации са архитектурно-исторически резерват „Царевец” във Велико Търново и архитектурно-музеен резерват „Арбанаси”. Първият е разположен на хълма Царевец, в старата част на град Велико Търново. Там е било местонахождението на най-големият град на Византийската империя. Преминавайки през крепостта, ще видите „Балдуиновата кула” носеща името на латинския император Балдуин Фландърски. Според легендата Балдуин след битката е затворен в кулата, където в последствие е бил убит. Ако сте късметлии ще Ви се отдаде възможност да станете зрители на аудио-визуалния спектакъл „Звук и Светлина”. Чрез звукови и светлинни ефекти се проследяват исторически събития, даващи повод за национална гордост, демонстриращи и подхранващи силния, български дух. Следващото място, което е в непосредствена близост до Велико Търново е село Арбанаси. Съществуването му датира още от времето на Втората българска държава. Легендата гласи, че точно там търновските царе са секли монети.

Интересни места в България

Ако пътешественикът във вас ви отведе в Южна България посетете Стара Загора и Казанлък, разположени в една от най-плодородните и зелени части на България. Стара Загора впечатлява и с архитектурни паметници и музеи. Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора 1887 г.” е място, което си заслужава да посетите. Интересен факт е, че е изграден там където е бил централният пункт на защитниците, участвали в битката за Стара Загора от 31 юли 1877 г.

Посетите ли град Казанлък, известен още като Розовата долина, трябва да се разходите в розовите градини, за да се докоснете до опияняващият аромат на цветята. Друга забележителност на града, която ще привлече вниманието ви е Тракийската гробница. Откриването и е напълно случайно. То става през 1944 г., когато войници прекопават противосамолетно селище.

Всички от вас, които до сега не са опознали тази прекрасна страна – време е да го направите и да изживеете едно незабравимо пътуване. Държавата пази в миналото си тежка история. Величествената природа и архитектурните забележителности също са запазени, и най-важното – достъпни за всички. Това беше една съвсем малка част от списъка с чудни и интересни кътчета, които ви очакват в България.

Автор: Илина Петрова