Press "Enter" to skip to content

Зимни курорти в България

България е известна сред европейците със своята красива природа, която умее да удивлява пътешествениците през всички сезони на годината и предразполага както към летни плажни забавления, така и към зимни приключения по стръмните склонове на българските планини. Зимните курорти на България предлагат множество забавления за любителите на зимните спортове, а също и за хора, които желаят просто да се насладят на красотата на зимните планински пейзажи.

Банско, Пампорово и Боровец

Банско, Пампорово и Боровец без съмнение са сред най-популярните и водещи планински курорти на територията на България, които привличат туристи от цял свят. Дългите ски писти, пригодени за начинаещи, напреднали и опитни скиори и сноубордисти са на световно ниво, а заведенията са изпълнени с автентична българска атмосфера, вкусна храна и добро настроение.

Банско през зимата


Вижте това класическо видео за Банско от 1973 г.

Витоша

За живущите в столицата, Витоша е друг зимен курорт, който се радва на висока посещаемост и допринася за развитието на туризма в страната. Това е първият природен парк на Балканския полуостров, заедно с който са създадени още и резерватите „Бистришко бранище” и „Торфено бранище”. На Витоша са обособени множество ски писти с различна степен на трудност, а също и 3-километрово трасе за ски бягане. Два ски центъра посрещат своите зимни гости. Това са ски центровете „Алеко” и „Конярника-Ветровала”. Възможността за нощно каране до 22:00 ч. на ски писта Лалето-1 позволява на много от живущите и работещи в столицата скиори да се възползват от възможността да покарат след работно време.

Витоша през зимата

Други популярни ски курорти в България са са Добринище, в близост до който се намира хижа „Гоце Делчев”, от която тръгва седалковият лифт към хижа „Безбог”, курортен комплекс „Семково” и Чепеларе, до който се намира най-дългата и подходяща за алпийски ски писта в България.

Освен известните и традиционни планински зимни курорти Банско, Боровец и Пампорово съществуват още и много други – по-малки и непретенциозни планински кътчета и местенца, които също предлагат приятни условия за зимни спортове, отдих и почивка сред природата. Такива са, например, Цигов Чарк в област Пазарджик, Узана в област Габрово, Беклемето в област Ловеч, Белмекен в област София и още много други. Те са особено подходящи за хора, които желаят да избегнат шума и навалицата, характерни за по-големите планински курорти.

Ако планирате да прекарате незабравими зимни моменти в някой от българските ски курорти, не забравяйте да резервирате отрано, тъй като напливът от местни и чуждестранни туристи е огромен. Хотелските и техническите условия в големите зимни курорти като Банско, Пампорово и Боровец са чудесни и е истинско удоволствие човек да гостува в някой от тях. Ако планирате отрано своята почивка имате възможност да се възползвате и от различни видове пакети, които хотелите организират с цел да улеснят своите гости и да им позволят да се възползват от оптимални условия и цени за престоя си.